kuva © kirke o. KrakenIkä: 17 (2001), Saksa.
Omistaja: Van der Veen Horses;
Julian van der Veenin kilpailtavana.
Rotu: Hannover.
Väri: Mustanruunikko, vuohissukat joka jalassa.
Säkäkorkeus: 177 cm.
Käyttö: Aktiivinen kouluratsu; Grand Prix.
Tallipaikka: Täysihoito; tarhataan yksin.
i: Larinello 4
e: Aspen
Merkittävimmät kisasuoritukset2014 FEI World Equestrian Games (WEG-D), Caen FRA; yksilöpronssi, joukkuepronssi.
2013 European Championships (CH-EU-D), Herning DEN; yksilöpronssi, joukkuehopea.
2013 FEI World Cup Final (CDI-W Final), Göteborg SWE; yksilöhopea.
2012 Olympic Games (Olympic Games-D), London GBR; yksilöhopea, joukkuepronssi.
2012 FEI World Cup Final (CDI-W Final), 's-Hertogenbosch NED; yksilökulta.
2011 European Championships (CH-EU-D), Rotterdam NED; yksilökulta, joukkuepronssi.
2011 FEI World Cup Final (CDI-W Final), Leipzig GER; yksilökulta.
2010 FEI World Cup Final (CDI-W Final), 's-Hertogenbosch NED; yksilöhopea.
2010 FEI World Equestrian Games (WEG-D), Lexington KY USA; joukkuekulta.
Edustamaan valittu Kraken ei kilpaillut Rion olympialaisissa loukkaannuttuaan kuljetuksessa.
Historia ja nykyisyysKraken on saksalaista huippujalostusta, siniverinen hannover yhdestä rodun parhaista siittoloista ja tasokkaan yhdistelmän tulos; orin täysiveli
Leviathan kilpailee myös kouluratsastuksen huipulla. Van der Veen Horses osti Krakenin kolmivuotiaana, ja se on kilpaillut alusta saakka Julian van der Veenin kanssa. He ovat hyvinkin tunnettu ja menestyksekäs pari kouluratsastuksen mestaruuskentillä. Kraken nousi Grand Prix -luokkiin vuonna 2010 ja on edustanut Alankomaita aina olympialaisissa saakka - pariinkin otteeseen. Valitettavasti ori loukkaantui kuljetusmatkalla Rio de Janeiroon eikä siten voinut kilpailla. Ratsukko kohtasi lisää vastoinkäymisiä ratsastajan loukkaannuttua syksyllä hevosen toivuttua. Hevonen on muuttanut Rosings Parkiin huhtikuussa 2017, ja 2018 kisakaudella sillä kilpailee Sylvia Stirling.
KäsittelyKraken syleilee merihirviön identiteettiä täysin sydämin. Kookas ori puhkuu hurjaa tulta, joka väreilee sen ympärillä ja tuo hevosen käytökseen teatraalisia piirteitä, sitä enemmän mitä kauemmin hänen majesteettinsa joutuu odottamaan tai seisomaan paikoillaan. Kraken on yleisesti käytökseltään ärhäkkä ja hyvin orimainen, ja hevonen ilmaisee häpeilemättä mieltään: suuttuessaan esimerkiksi puolivillaisesta komentelusta tai epäsopivasta käsittelystä, se saattaa purra ihmistä. Ori ärtyy epävarmoista otteista välittömästi. Arjen toimenpiteet ovat itsessään ongelmattomia, sillä vanhempi, kokenut kisahevonen on tottunut puunaukseen, nyppimiseen, letitykseen, klippaukseen, kengitykseen ja kuljetukseen; ori lastautuu helposti ja on rauhallinen matkustaja - paitsi lentokoneessa.
Ori tarhataan yksin, sillä se ei siedä muita hevosia ja arvostaa omaa tilaa ja rauhaa myös kaksijalkaisilta käsittelijöiltä. Kraken viihtyy ulkona mielestään hyvässä säässä - etenkin talvella lämpötilan lähennellessä kirpeitä pakkasia, jolloin ori intoutuu ottamaan varsamaisia, hepuloivia lähtöjä - mutta odottaa pian kiukkuisena portilla myrskyisinä sadepäivinä tai kuumassa auringonpaahteessa. Hevonen antaa kiinni vaivatta ja toimii narun päässä turvallisesti auktoriteetistaan varman, johdonmukaisen käsittelijän kanssa; se usein tanssahtelee narussa ja mikäli sen huomion antaa herpaantua käsittelijästä, se saattaa heittäytyä kuopimaan dramaattisesti, jyräämään tai hyppimään pystyyn. Reaktiiviseksi jalostettu hevonen saattaa vastata ympäristön ärsykkeisiin loikkimalla, mutta vilkkaisiin, hektisiin ympäristöihin siedättynyt hevonen harvemmin suoranaisesti säikkyy.
RatsastusJos koskaan hevonen syntyi esiintymään, se oli Kraken. Hevonen saapuu kouluradalle valokeilan vangiten kuin omistaisi tilan - mitä se usein tekeekin radan suoritettuaan, ja syttyy aivan uudella tavalla yleisön aplodeista. Orilla on kolme erinomaista askellajia ja etenkin lisätyissä liikkeissään ylistettyä voimaa ja energiaa; sen askelissa, erityisesti passagessa ja piaffessa, on näyttävää korkeutta ja kevyttä joustoa, joka saa hevosen dramaattisen isot liikkeet vaivattomiksi. Menestyksen tuonut liito kuitenkin tasapainoilee vaivattoman rentouden ja liikkeen rikkovan jännittyneisyyden hiuksenhienolla terällä. Hevonen on niittänyt mainetta ratsastajansa kanssa teknisellä virheettömyydellä eikä ori sotkeudu jalkoihinsa vaativissakaan sarjoissa, mutta maneeriltaan hurja hannover keikahtaa herkästi harmoniasta kiehumispisteeseen, jossa se rikkoo liikkeensä, menettää keskittymiskykynsä ja suuntaa voimansa ylös eikä laisinkaan eteen. Rennon käynnin osuudet usein kostautuvat hyvilläkin radoilla.
Kuuma, erittäin herkkä ja reaktiiviseen huippuunsa jalostettu kouluratsu ei ole helppo hevonen ratsastaa. Siinä missä se voi tarjota silmäähivelevää täydellisyyttä kouluradalla, ori odottaa sitä ratsastajaltaan poikkeuksetta. Lähes koko ikänsä yhden ratsastajan alla ollut hevonen reagoi poikkeaviin, epäselviin, haparoiviin, tarkoituksettomiin tai saati ristiriitaisiin apuihin ärhäkällä kiukulla, joka ilmenee ensin sen dramaattisen olemuksen muuttumisella jännityksestä nykiväksi ja sitten hevosen käydessä hyppimään ja taistelemaan ratsastajaa vastaan. Oria ratsastetaan hiuksenhienoilla muutoksilla istuntaan sekä kevyellä, ehdottoman tasaisella ohjastuntumalla. Hienolla, totisella työmoraalilla varustettu hannover ei pidä kiireisistä ympäristöistä ja inhoaa muita hevosia lähellään, saattaen hermostua pahanpäiväisesti yllättävistä ärsykkeistä tai tilaansa osuvasta ratsukosta.
Esteet näkyvät hevosen valmennuksessa jumppana ja satunnaisena mielenvirkistyksenä: puomit ja kavaletit ovat viikottaisessa treenissä, ja Krakenilla hypätään silloin tällöin jumppasarjoja, mutta isommat esteet jätetään irtohypytykseen.
Maastoilu puolestaan kuuluu hevosen arkeen yleensä päivittäin, ja Kraken on kokenut, varsin varma maastoratsu. Se harvemmin säikkyy maastoillessaan ja suhtautuu myös liikenteeseen tyynesti; hevonen selvästi nauttii maastoilusta ja rentoutuukin lähes välittömästi päästessään pitkän, rennon käynnin tai ravin rytmiin peltotiellä. Se myös viihtyy maastossa ehdottomasti paremmin yksin. Vapaasti irrottelu on sen lempiasioita ja saattaa kirvoittaa orista pukkeja tai riemuloikkia, ja varsinkin merenrannat saavat hevosen käymään kuumana, sillä se on tottunut lupaan nelistää niillä.